Followers

Wednesday, January 5, 2011

Minyak Naik Lagi???

Assalamualaikum..


Aduihh.. nak mengeluh sekejap.. minyak naik lagi. Keje naik ajer, bila masanya nak turun. Lemah betul bila dengar minyak naik. Terasa jugak la bebanannya. Pakai kereta susah, tak pakai susah. Takkan nak pergi kerja naik basikal, sihat memang sihat, tapi sampai office badan berlengas. Sumpah tak nak masuk office macam tu. Lain la kalau kat Jepun, name nak berpeluh memang payah ler. Depa duk pakai baju hak tebal 4 inci lagi ada. Kalau kat Malaysia, toksah cakap, untung orang masih lagi nak berbaju. 

Berbalik tang minyak. Entah bila naiknya minyak ni. Siput betul info ni sampai kat telinga yang tak berapa nak capang ni.  Padan la my brok tersayang duk hentam kereta maz aje. Nak jimat minyak punya pasal, kambing gurun punya worang. Pakat nak perabih minyak aku, minyak dia simpan. Ceh! macam ni punya gaya, niat nak pakai hp baru tertunda lagi. Nak buat macam mana. Ada benda lagi yang lebih penting. Nak kejarkan saman yang deadline half price makin dekat, kereta dah nak kena service. Pergghhh!! Sakit kepala.

Minyak naik, harga barang naik, gaji tak naik-naik. Macam ni punya gaya, pakat-pakat packing beg, balik kampung tanam sayur. Lagi bagus. Ikut hati nak buat ajer macam tu. Sabooo... Dugaan ... Ye lah, sabo la ni. Takpe-takpe, zaman tengah gawat kan, mana tau kot-kot akan datang zaman bagi orang cepat kaya. Boleh jadi. Hahaha. ok merapu. Malas nak cakap panjang. Minyak punya pasal, spoil mood 1 hari. Huh!

Wassalam

20 comments:

  1. mak ai...cekik darah betoi...!!!

    ReplyDelete
  2. tul2...pas ni p keje naik beca

    ReplyDelete
  3. Biasalah 2...dye bg la alasan hrge dimalaysia antara yg terendah..ngeks

    ReplyDelete
  4. alasan x masuk akal...pakat nak perabih duit rakyat ade la..

    ReplyDelete
  5. huh :(
    mmg cekik darah...
    xyh naek beca...
    tunggang kuda je...

    ReplyDelete
  6. kuda kat zoo abis kena curi dengan org kang

    ReplyDelete
  7. memang patut marah pun cik maz...tapi apa2 pun bersabarlah ye...kita semua menghadapi masalah yang sama....;p

    ReplyDelete
  8. lepas nie..kita pkat ramai2 parking kereta kat umah..kita naik basikal pergi kerje..baru nampak ala-ala jepun..apa macam..

    ReplyDelete
  9. jari : ni tgh sabar la ni

    khalida : tul2..mrh x marah..hidup kena teruskan jugak kan...kena jugak beli minya walau mahal

    footpc : klu kat sini sejuk sepanjang mase..x de hal...

    ReplyDelete
  10. dari tahun k tahun minyak smkin naik..dh ar brg2 len pun harga smkin naik..duit msk ckit..tpi byk y kuar sbb minyak naik..huhu

    ReplyDelete
  11. myk xabis2 naek..haishhh..tp elaun stndts xnaek2 ..stdnts pun guna gak kenderaan bermotor..grrr

    ReplyDelete
  12. nanti kte pakat2 joging beramai2.. hehe. alasan deme 2 same je x pnah berubah:

    "harga pasaran minyak dunia naik"

    so what??? kite kan ada minyak korek sdiri siap ade company lg. petronas.

    minyak oh minyak

    ReplyDelete
  13. ain : tu la pasal..kesian kt student..elaun x naik..kdg2 elaun lmbt masuk..sabar jer la

    apeyx : minyak mmg kite korek..tp proses kat luar ...lepas tu beli balik minyak tu..teknologi belum thap ke situ lg...nak x nak mmg kena ikut harge pasaran dunie..aduh..parah gini...

    ReplyDelete
  14. bawang pon naik harga gak..hehe

    ReplyDelete
  15. kghie : tul2..bawang pun same..baru balik kampung ari tu..mak bising bawang naik harge..

    ReplyDelete
  16. hehe.. tiba-tiba sangat takut untuk nak ada kerete :(

    ReplyDelete
  17. Semua kene pakat guna kereta kancil..cari yang jenis lama tu, bukan kancil lampu bulat..yg lampu bulat kuat skit guna minyak dari kancil sebelum tu.

    ReplyDelete
  18. sabar byk2 ek cik maz...tapi hidup kene ada minyak jgk sbb nanti nk masak xleh..huhuhu...

    ReplyDelete