Followers

Monday, March 11, 2013

20 sen tu tetap berharga..


Assalamualaikum..


Salam 1Malaysia,. Ada rupa iklan tv tak? Memang tak la kan.. Siapa nak duit? Angkat tangan.... Ha.. Laju angkat.... Sorry ya ampun, maz tak nampak pun..hehehe.. Saje je.. Siapa tak nak duit kan.. Maz pun nak. Walaupun cuma 10 sen. Sebab setiap nilai sen amat berharga. Takde 10sen, tak cukup RM1 juta. Betul tak? Kita nampak tak nilainya kat situ? Bukan maz nak ajar jadi mata duitan. Tapi maz nak cerita tentang harga sekeping duit syiling...



Masa maz window shopping dengan kawan-kawan maz kat Wangsa Walk Mall, depan maz ni ade 2 orang lelaki dalam lingkungan 20-30 tahun. Salah seorangnya duk belek-belek dompet dia. Tiba-tiba jatuh duit syiling 20sen dari dompet tu. Dia nampak duit tu jatuh, bila dia pusing belakang, dia nampak kami. Terus dia jalan tinggalkan duit tu kat tengah-tengah jalan.

Maz pelik. Kenapa dia tak ambil balik duit tu? Duit tu duit dia sendiri, bukan orang lain. Dah terlampau kaya sangat ke atau segan sebab dia ternampak kami yang ada di belakangnya? Dia pergi macam tu.


Walaupun cuma 20sen. Tapi tu tetap rezeki, tetap bernilai. Jangan la disebabkan faktor keliling, segan dengan perempuan atau lain-lain terus tak jadi ambil balik duit tu. Kita kena ingat setiap rezeki tu datang dari Allah. 20sen tu pun rezeki dari Allah. Andai kata duit tu boleh bercakap, dia akan menjerit minta dikutip semula. Bersyukur dengan setiap rezeki yang diberi pada kita. Jangan sampai satu hari nanti disebabkan sikap kita berterusan macam ni, rezeki makin lama makin sempit. Kesudahannya kita juga akan menyesal..


4 comments:

  1. Ermm...itulah akibat kalau lupa utk bersyukur. Bukan xtau...tp lupa. besarnya nilai syiling itu adalah walaupun 10sen disedekahkan di jalan Allah, akan bawa manfaat ketika kita mati kelak. Itulah perumpamaan yg plg senang utk kita cuba paham. Tapi ramai yg masih lupa. Nice sharing ya! :)

    ReplyDelete
  2. betul toe... walaupun nilai nye tax seberapa, kalau dikumpul silap2 boleh p haji satu arie nty... insyallah ^^
    knape la nx malu, peduli kn org sekeliling jgn bongkak sangat
    iema dtg bls kunjungan + follow sini ^^
    http://iema90.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. dia lupe...takde 20sen tak dapat masok tandas...

    ReplyDelete