Followers

Sunday, August 31, 2014

Kerja vs Ibadah vs Mengular..

Assalamualaikum..

Salam sejahtera...

Salam satu Malaysia..

Bertemu kita sekali lagi dalam rancangannnn...
Hahahaha... your wish...

Memang tak la jadi pengacara kan.. gaya takde, apatah lagi rupa yang kurang comey sikit dari Emma Maembong.. (@_@)...hahaha puihhh..perahsantan..


Apa yang maz nak cerita kat sini adalah satu perkara yang orang kita sering lakukan masa kerja.. Nak tau apa? Ofcourse mengsnake atau dalam erti kata lain.. mengular..Sebenarnya maz tak ambil port sangat kerja orang. Lantak kau la nak mengular ke, nak melingkar ke, nak terjun bangunan ke, memang maz tak peduli.


Tapi apa yang maz kisah sekarang bila kerja orang yang mengular tu orang lain yang kena settlekan. Sebab apa? Sebab dateline dah dekat. Lepas tu orang yang takde kaitan pun terpaksa rela bagi kerja sama menyiapkan kerja yang cuma sorang pun boleh siapkan kalau dia tak buat perangai ular melingkar dia tu. Macam la orang lain takde kerja.

Kerja tu ibadah, pekerjaan seiring dengan tanggungjawab.Mana tanggungjawab korang kalau kerja korang delay sampai menyusahkan orang lain. Siap suruh orang lain ni, orang yang tak berkaitan ni OT, datang kerja time cuti. Sedangkan orang yang sepatutnya buat kerja tu boleh pulak tak OT, adil ke tak adil tu. Parah orang macam ni. Itu otak takde brain.

Maz bukan nak mengata sesiapa kat sini, cukupla orang yang membaca ni entry maz ni faham situasi kerja kalau jadi perkara seperti ni. Hidup kita satu ibadah, pekerjaan kita satu ibadah, tanggungjawab kita pun satu ibadah. Kerjakan ibadah-ibadah kita dengan ikhlas, baru datang keberkatan. Jangan la bila kita tahu kerja kita ada orang lain boleh siapkan, terus kita ambil kesempatan. Tak elok perangai macam tu. Ubah la sikap. Bagi yang terasa tu maz minta maaf. Entry maz untuk renungan bersama..

Assalamualaikum...

2 comments:

  1. Betul tu..waktu kerja dari pkl 9 sampai 6 ptg tu dibayar oleh majikan..tapi boleh pulak keluar p shopping, p pasar malam waktu office hour. Yg layan phone, FB, whatsapp waktu office hour pun ramai gak..hehehe

    ReplyDelete
  2. cuba baiki adalah jalan yang terbaik.

    tajuk macam perang 3 penjuru....hehehe

    ReplyDelete